Pas på dit syn

Pas på dine øjne – Blåt lys – værn om dit syn og beskyt det mod blåt lys.

Synet er vores vigtigste sans og afspejles af at 2/3 af hjernen beskæftiger sig med synssansen. Vi lever i en visuelt orienteret verden, hvor computerskærme, smartphones og tablets på mange måder har gjort livet nemmere. Bare ikke for vores øjne! Lyset som når frem til det menneskelige øje, er opdelt i synligt og ikke-synligt lys (UV).
Det blå lys, også defineret som det synlige lys, med bølgelængder mellem 380 til 500nm, kan beskadige vores øjne. For selvom det blåviolette lys har meget mindre energi end det ultraviolette lys, passerer det stort set ufiltreret gennem øjet og når nethinden. Især det blåviolette lys med bølgelængder mellem 380 og 440nm betragtes som skadeligt for nethinden.
Kombinationen af for meget lys i både det ultraviolette og blåviolette område kan derfor gøre ekstra skade på det menneskelige øje. Ud over at føre til smertefulde betændelsestilstande i bindehinden og hornhinden kan det også beskadige øjets linse over tid (f.eks. grå stær) og i særdeleshed nethinden. Derfor, er det vigtigt at bære solbriller med 100% UV-beskyttelse i stærkt solskin, særligt i situationer hvor der er meget genskin som for eksempel på vandet eller i sneklædte områder.

Hvordan beskytter man bedst sine øjne?
Også mængden af lys, der rammer øjnene, har betydning for vores biologiske ur. Det kunstige lys fra computerskærme og mobiltelefoner kan påvirke vores døgnrytme. Særligt det blå lys udsender relativt meget lys og hæmmer derved produktionen af det naturlige søvnhormon melatonin, som ellers gør os søvnige om aftenen.
En løsning på søvnproblemer forårsaget af det blålige lys fra skærmene, kunne være at benytte glas med en særlig overfladebehandling der blokerer for det blå lys. Blåfilteret vil også få øjnene til at slappe mere af, hvis man bruger mange timer foran skærm, tablet eller smartphone, og derved opnå et skarpere syn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *